26

ponedjeljak

rujan

2011

Tko u Hrvatskoj reketari?

Crkveni običaj prodaje oprosta (prodaje žiga, pečata, ...) nakon crkvenog odustajanja od metode (dakle, to je crkveni izum) privukao je grabežljivce.
Martin Luther, protestant, ustao je i protiv te prodaje oprosta ...

Društvena uređenja, utemeljena na hijerarhiji nastoje zadržati hijerarhijsku strukturu (jer reformatori ponajčešće nalaze sljedbenike ili su i sami željni hijerarhijskog položaja a ne temeljne reforme (reforme oslonjene na istinskom dosegu civilizacije).

Hrvatska, na pragu pristupanja u EU, nužno je morala provest temeljnu reformu društva (novog hrvatskog društva, ali starih navika ...)
Hrvati i dalje sanjaju carevinu AU, kraljevinu jugoslaviju, sfrj; ali samo sa zamjenjenim ulogama - hrvati na povlaštenim položajima.

Hrvatska je vodila pravedan i oslobodilački rat, ne osvajački. Bez temeljnih (civilizacijskih) iskoraka reformama taj je rat bio uzaludan. Hrvatskom vlada feudalno hijerarhijski vredonosni sustav koji guši sve dobro u Hrvatskoj.
Za (moderno) industrijsko ili polu-industrijsko društvo neophodnaje provedba reformske politike koja će iznjedriti slobodu rada, slobodu tržišta i slobodu političkog izjašnjavanja ...

Za takve slobode neophodno je brutalno (javno i transparentno) prokazati sve reketare u Republici Hrvatskoj (one koji prodaju pečat, ...).

Najpoznatiji hrvatski reketar je Ivanišević, ali on nije reketario po Hrvatskoj ...

22

četvrtak

rujan

2011

Industrijalizacija i industrijsko društvo

Industrijalizacija je pojačavanje industrije u ukupnom gospodarstvu.

industrija lat. (industrius - marljiv, radin) radinost; marljivost, poalovanje; proizvodnja (po Klaiću)

industrija je skup ljudskih djelatnosti koje su okrenute proizvodnji robe i usluga. Ipak, taj pojam obično podrazumijeva i nekakvu podjelu rada, za razliku od obrta, gdje se ista osoba može brinuti za cijeli proces: proizvodnju, prodaju i upravljanje. Prema tome, industrija obično uključuje velik broj ljudi. (po hr. wikipedia)

...

Industrija, kao oblik organiziranije gospodarske aktivnosti utemeljene na strojevima, s užom ili uskom podjelom rada promovirala je društva u produktivnija, oslobodila vrijeme koje je ljudski rod (industrijskog društva) iskoristio kreativno za sveopći razvoj (gospodarski, politički, kulturni, znanstveni, ..).
Industrijsko društvo je postalo moćnije ...

Pet je tipova industrijskog društva (engleski (najpravilniji industrijski razvoj), njemačko-talijanski, francuski, američki (USA) i meksički tip (ili zemalja u razvoju)).

Hrvatsku industrijalizaciju su predvodili doseljenici (nijemci, austrijanci, česi, mađari i židovi). Početak i zametak.
Dolaskom kraljevine (SHS, jugoslavije), u kompleksnim okolnostima ujedinjenja na prijevaru i srpske dominacije, okretanje industrijalaca srpskoj vlasti je stvorilo težak teret za nadolazeću NDH, ali pravo čišćenje industrijalaca (i poduzetnika) je nastalo u tijeku i poslije 1945.
Dolazak komunista na vlast je značio gašenje industrijalizacije na prvotni način i ideju novog ...
Socijalističko-marksistička misao podržava ideju da je kapitalistička industrijalizacija temeljena na lakoj industriji (zbog što manjeg ulaganja te veće i brže zarade) i da kasnije uključuje tešku industriju, dok je socijalistička industrijalizacija temeljena na teškoj industriji u korist zajednice ...

Reforma društva, promjena zasada industrijalizacije (okretanja teškoj industriji) uz promjenu motiva i pokretača industrijalizacije (u ime naroda i društvene svojine postavljani su poslijeratnoj industrijalizaciji podobni kadrovi na rukovodeća mjesta.
Stop. Tri točke.
U industriji se postavljaju kvalitetni (inventivni) kadrovi, a ne podobni. Rezultat je bio deindustrijalizacija. Tito i njegovi komunisti su rastočili hrvatsku (upravljajući društvenim sredstvima na neprimijeren način po hrvatsku favoriziranjem teške industrije za koju hrvatska nije imala uvjeta ... rezultat je industrijsko i gospodarsko zaostajanje Hrvatske u socijalističkoj Jugoslaviji u odnosu na druge članice federacije.

Izlazak Hrvatske iz federacije se dogodio (kad već nije na samom početku postavljanja nepovoljnih strategija) kad je bio moguć (dolaskom F. Tuđmana i njegovog zastupanja hrvatskog suvereniteta (koji je nužno morao izazvati napuštanje federacije zbog nepovoljnog odnosa naspram hrvatske).
Što se da zaključiti iz odnosa današnje opozicije prema HDZ-u (i samom Tuđmanu, kojeg prozivaju ratnim zločincem)?

Da su preskočili odati priznanje za povratak suverenosti hrvatskom narodu, i tim samostalno odlučivanju svih bitnih (pa i gospodarskih pitanja).


Tvrdnja (zaključak; kao istinski paradoks izlaganja): Oporbena koalicija nema i nikad nije imala "spasonosni" niti bilo kakav suvisli gospodarski plan. Oni su smušenjaci i izdajnici.

20

utorak

rujan

2011

Dnevno politički osvrt (o1)

Digredi d1

citiram (t-portal) "Iako sama predsjednica DC-a, ne želi još otkrivati oblike suradnje jer su pregovori u tijeku, izvor iz HDZ-a tvrdi kako će se DC raspustiti a članovi prijeći u HDZ. ' Meni se sviđa ovaj način čišćenja HDZ-a od svih afera i problema. Od 2000. godine, kada sam otišla iz stranke, nisu bile ovako snažno izražene reforme u stranci, a to, kao netko tko je najviše stradao od tih problematičnih osoba, s pravom mogu reći', istaknula je predsjednica DC-a."

HDZ se vraća kući.

Kroz HDZ je prošlo toliko političara i usputnih prolaznika da uistinu možemo reći da se radi o velikoj hrvatskoj političkoj stranci.
Teza o lopovskom HDZ-u nije vjerodostojna (jer mnogi odstupiše iz te stranke, normalno ne zbog poštenja već političke pragmatičnosti).
Kako to mislim? Najjednostavnije, nije pravednost i poštenje odstupiti već zastupati poštenje. Da je HDZ lopovska stranka, odavno bi oni propali ...

Radi se o snažnoj političkoj ideji koja je okupila svekoliku Hrvatsku. Okupila je sve koji dišu hrvatski. Okupila je Hrvate oko više stoljetne ideje hrvatske nacije i države. Nema tu lopovluka.
Snažno političko djelovanje Franje Tuđmana osovio je politički kostur nove Hrvatske.
Nitko nije i nema pravo na odstupanje. Oni koji su otišli, nisu otišli, već su dobrodošli. HDZ se vratio izvornim političkim načelima. HDZ se vratio kući.

Dok su potrebne reforme (tako bolne) za članstvo u EU bile prepreka posvećivanju više pažnje domaćim problemima (a oporba zbog zločinačkog srbo-jugo-komunističkog nasljeđa nije požurivala taj proces) HDZ je pokazao zašto u Hrvatskoj ne obnaša uvjerljiviju vlast.

Tvrdnja: HDZ je prepustio lokalnu upravu ( županije, gradove, naselja, ...) i dio državne vlasti oporbi jer nema dovoljno kadrova za istinsku hrvatsku politiku
Vidljivo je iz ponašanja oporbe da se oni nisu niti milimetra približili HDZ-ovoj izvornoj političkoj ideji (hrvatskog suvereniteta)

Zaključak: ako oporba ne podržava HDZ-ovu politiku izvornog hrvatskog suvereniteta, oni su izdajnici ..

(ili što povratak gđe. Škare-Ožbolt govori o politici u Hrvatskoj)



Oznake: digredi, HDZ, političari, svekolika Hrvatska, izvorna politička ideja

19

ponedjeljak

rujan

2011

Prirodna i ona selekcija

Praksa osmanskog carstva u odnosu na novozaposjenute teritorije se sastojala od neprirodne selekcije (nabijanje na kolac, odrubljivanje glave).

Neprirodnom selekcijom su trajno mijenjali društvenu svijest.
Odgajali su podobne.

Odagajanje podobnih je korjenita promjena svijesti o slobodi. Sloboda, rođenjem poticana u prirodnom okružju, izaziva i uzajamno je isprepletena s prirodnom selekcijom. Dominacija.
Slobode bez dominacije nema, a unatoč nepostojanju dominacije razvila se tek u društveno naprednijim sustavima.

Osmanlije su razvijale poseban oblik osjećaja za slobodu (koji se sastojao u poslušnosti i ograničenosti), preko autonomije ...
Ali s bitnom odrednicom, neprirodne selekcije (što neumitno autonomiju pretvara u nedominantnost koja vodi potpunom gubitku slobode).


Kako se to sve odrazilo na Hrvate i Hrvatsku? Praksu osmanlijskog postavljanja neprirodne selekcije (s gore navedenim posljedicama), koja je stepeničastim silaznim nizom vodila potpunom gubitku slobode (i dominacije) propašću tog carstva, preuzela nastupajuća vlast (AU, srbija, jugoslavija)
Hrvati, samosvojni, (neprirodnom selekcijom) vođeni potpunom gubitku slobode ... politikom ujedinjenja s Kraljevinom Srbijom, ekonomskom i općom politikom u toj Kraljevini, pripremama za veliki rat, ratnim i poratnim pokoljem, diktaturama u obje jugoslavije (kao oblikom neprirodne selekcije).

Hrvatska je demografski po brojnosti, ali po kvaliteti devastirana (Hrvatskom i BiH šetaju neke male "hrvatine" nesposobne pojmiti smisao nacije i države ...)
Hrvati su postepeno razarani ka inferiornosti (neslobodi i nestanku)

Hrvatska i (politički) novi val

Novi mediji i novo promišljanje istih (starih) misli svakako pokreće novi val na hrvatskoj političkoj sceni ...

Od novog vala (političke misli) očekuje se prije sveg novost u prezentaciji (istine)

Istina, istina, istina ... anđeoska istina

Od hrvatskog političkog tijela se očekuje, nakon oslobođanja od srpske okupacije provođene kroz dvije jugoslavije, maštovitost i inovativnost u poimanju i prezentaciji političke stvarnosti ..

Sociologija, demografija, ekonomija, vojne znanosti, povijest, politologija, psihologija, pedagogija, ... znanost (umijeće razumijevanja i umijeće naukovanja, umijeće)
Nadomjestak boraca (često nošenih srcem, a manje razumom) novim valom hrvatskih domoljuba (koji će uz onu srčanost nadograditi razum i razumijevanje ...)

Za Hrvatsku, nošenu Novim valom hrvatstva
Uz želju za konačnim hrvatskim uskrsnućem, pozdravlja Vas Goto