25

nedjelja

siječanj

2015

Pravi HDZ (Zna i hoće)

Težina švicarskog franka opterećuje hrvatsko društvo.
Svaka kriza olakša sposobnima javno iskazivanje. Svi ostali gube.

Ako su krediti sa deviznom klauzulom u švicarskom franku bili sa znatno manjom kamatnom stopom, a Hrvati su mogli kupovati (napomena: u milijardama švicarskih franaka, ...) robe sa razvijenih tržišta (na kojima se plaća devizama), tko bi dijelio euro po kamatnoj stopi švicarskog franka (uz politiku švicarskih banaka o naplaćivanju štednje) koji zbog male potražnje nije bio kamatno opterećen?!


Trag postojanja misterioznosti milijardi švicarskih franaka, koje su nestale na kreditnom tržištu napaćene nam domovine.


Ja se protivim britansko - rusko/sovjetsko/ruskoj osovini zla čiji je najveći protagonist (glumac koji igra glavnu ulogu) bio Tito, a danas titoisti.
Problem švicarskog franka trebaju riješiti sposobni i odgovorni ljudi, stručnjaci prava, gospodarstva i Ustava. Multidisciplinarna komisija koja mora iznijeti svoja rješenja i u slučaju više rješenja ponuditi referendum o izboru rješenja. Ako je potrebno.
Ja sam HDZ-ov glasač!

p.s.

Rješenje treba tražiti u spoznaji kako je riječ o anomaliji prouzročenoj smanjenjem vrijednosti eura, koje svjetske valute nisu iskoristile (USA je svoju valutu devalvirala, Japan gubi tržište i ne poduzima bespotrebne korake, Kina osvaja tržišta i nije voljna poduzimati promjene, Kanada i Australija su malobrojne države usko vezane za ta trišta), a Švicarska utopljena u EU nije mogla održati vlastiti tečaj.
U nekom bi slučaju devalvacija eura i vezane kune logično prouzročila (prihvatljive) povećane kunske kreditne rate, ali kako je riječ o anomaliji događa se nesvakidašnji slučaj.
Kako su banke provjeravale kreditnu sposobnost klijenata (računajući deviznom klauzulom na moguće promjene tečaja), nisu li pristale obzirom na zakonske odredbe zabrane ropstva na ugovore o maksimalnoj kreditnoj opterećenosti primanja kreditnoga dužnika u vremenu trajanja kredita? Ako su maksimalno opteretile kreditnoga klijenta od početka trajanja kredita pogriješile su na svoju štetu ...
U tom bi slučaju kreditni dužnici podnosili dio tereta, a dio banke (oboje zbog ugovorne neodgovornosti). Odgovornost HNB-a (kao i bilo kojeg drugog državnog tijela ili službene osobe) (koja nije dužan posebno braniti zakonom nedozvoljene ugovorne odnose) je samo u službenom onemogućavanju kreditnoga ropstva (ali to umjesto HNB-a može uraditi bilo koje državno tijelo podnoseći prijavu DORH-u protiv nezakonitog postupanja).

Ali, politika je iznad zakona (i kad se događaju anomalije, posebno ranjiva) (jer može mijenjati zakone, opravdano ili ne ...), na nama je odlučiti o političarima. Odabrati istinske.
HDZ Zna se!