23

ponedjeljak

veljača

2015

Politika gospodarske krize u geostrateškim okvirima

Detitoizacija (gospodarstva)


Gospodarstvo neke države, nacije, naroda je dio šireg sustava. Izdvojeno razmatranje gospodarstva daje rezultate (ali nepotpune).
Gospodarstvo je prožeto politikom i ideologizirano. Svi su sustavi dio političkog sustava.
Politziranosti i ideologiziranost gospodarstva ne primjećujemo u tradicijskim sustavima (sustavima koji su utjecaj politike i ideologije sveli na trajnu određenost ...).

Tradicijsko gospodarstvo u RH bi bilo oslonjeno na poštivanje privatnog vlasništva, radinost, upornost, štedljivost, otvorenost novim tehnologijama, tržišnom pristupu, nacionalno (za razliku od nacionaliziranoga), ...
U tom bi sustavu (pojedinaca oslonjenih na vlastit rad) društvena nadogradnja funkcionirala sukladno (slabim) proizvodnim rezultatima, ali bi postojala. Politički i ideološki, hrvatski bi živalj bio demokratski, religiozan, nacionalan, okrenut razvijenim (zapadnim) zemljama od kojih bi upijao dostignuća i (sporo) primjenjivao u vlastitom življenju.
Stanovništvo bi bilo hrvatski, katolički, propapinski, pronjemački, proamerički orijentirano.

U sustavu netradicijskog gospodarstva, Hrvatska je bila socijalistička, nanacionalna (višenacionalna po konstitutivnim pravima), ateistička (iako su tvrdili sekularna), nesvrstana, samoupravna tvorevina.
Gospodarski sustav je građen na nacionaliziranoj imovini, zajedničkom vlasništvu, neodgovornost, neradinosti, netržišnom pristupu, ...

Nabrojane razlike dostatne su za određivanje uspješnosti gospodarskog sustava. Kako je čovjek i ekonomsko biće, odabir sustava je prirodno pravo ...
Komparativnom raščlambom zaključujemo kako je sustav socijalističke tvorevine u začetku krivi (gospodarski) odabir. Gospodarski sustav koji nije produktivan.
Uobičajeni su kritičari (socijalizma) koji uopćavajući neproduktivnost socijalizma pripisuju utopijskim postavkama, mada je u tadašnjoj Jugoslaviji utopijski sustav odabran ciljano.
U socijalističkoj Jugoslaviji gospodarski sustav je bio neuspješan zbog namjere.
Neproduktivni sustav stvara ugrožene (kako je socijalizam stvarao radničku državu, stvarao je neuspješne radnike). Otklon od tradicijskog gospodarskog sustava (u kojem pojedinci više ili manje odgovaraju za svoju sudbinu), netradicijsko gospodarstvo eksperimentalno nudi (neuspješan) sustav koji traži otklon od tradicijskih vrijednosti kako bi funkcionirao. Gospodarskim neuspjehom i preuzimanjem odgovornosti određene politike za taj neuspjeh, ta politika nudi izlaz u netradicijskom postupanju.
Hrvatska je ne poštujući nacionalne, vjerske, civilizacijske odrednice bila okrenuta Sovjetskom savezu, Srbiji, nesvrstanima s kojima je gradila gospodarski model (potpune ovisnosti).
Onog trenutka kad se odlučila za promjenu, izvršena je agresija a gospodarski potencijal (koji je gradila u "intenzivnoj" socijalističkoj industrijalizaciji) je najbolje vidljiv po udjelu hrvatske privrede u ratnim naporima ...
Tito je gradio neuspješan gospodarski sustav kako bi lakše izveo geostrateški poremećaj.