09

ponedjeljak

ožujak

2015

Titoisti ne mogu tvoriti koaliciju nacionalnog jedinstva

Izborne ankete (često zlouporabljene) ili prijevremeni izbori (makar i lokalni) ukazuju na trendove...
Protekli prijevremeni izbori za gradska vijeća i gradonačelnike te zamjenike gradonačelnika (iako se u većini reizbor vršio u sredinama u kojima je Kukuriku koalicija obnašala vlast), pokazuju otpor ka promjenama (očito) nedorasle vlasti i na lokalnoj i na državnoj razini. Tko još glasuje za Kukuriku koaliciju i njene članice!?

Dva su pogleda koji mogu doprinijeti boljem razumijevanju tih procesa(rezultata).

Prvi pogled obuhvaća primjenu sociologije rata. Primjenom dostignuća te sociološke discipline da se zaključiti kako je Hrvatska (namjerno) podijeljena posljednjim ratnim aktivnostima. Agresija je imala zadaću selektivnih udara i razbijanje (ratne) kohezije hrvatskog nacionalnog bića.
Nedugo po završetku Domovinskog rata, krenula je kampanja (udbo-orjunaških krugova) o "kamenjarcima" (na državnom proračunu) i razvijenim sjevernim županijama (napučenim poštenim, marljivim, radišnim, štedljivim stanovništvom). Tuđman je lako izlazio na kraj s takvom propagandom ... (koja se od bezazlene pretvorila u zloćudnu po Tuđmanovoj smrti). Od Tuđmanove smrti HDZ ne uspijeva osvojiti te županije i gradove (iako su naseljeni pretežno hrvatskim pukom). (Zabluda o kamenjarcima na državnom proračunu je lako otklonjiva, rat se prebacivao na područja što manjih ratnih razaranja ...jer bi u protivnom ratne štete višestruko premašile sadašnji iznos, a teret bi pao (kao i sada) na sve proporcionalno ...).
Selektivnost (orjunaško-srpske) agresije (unatoč propagandističkim istupima) nije izazvana iracionalnom mržnjom (hrvatskih nacionalista), već težnjom dodatno razdijeliti hrvatski puk ...
Podupiranjem stajališta o podijeljenosti Hrvatske na razvijeni sjever i lijeni jug rat je provođen u namjeri otkloniti mogućnost jačanja zajedništva uslijed (nametnutih) ratnih iskušenja.
Sama agresija je bila selektivna i s namjerom produbiti razlike ...(protivno spoznajama sociologije rata i nasilja o ratu kao kohezivnom faktoru). Posljedice (ratne) zlobnosti sa vremenskim otklonom sada trpimo.
Sjeverne županije glasuju za SDP ... glasuju za SDP ... Hrvati glasuju za SDP ... netko glasuje za SDP ... (Hrvatsko zagorje, prigorje glasuje za SDP) ... ??? I Istra, Gorski Kotar glasuju za SDP ...
(Sve su to županije koje je zaobišlo posljednje ratno stradanje, a ni rat prije posljednjeg nisu preživljavali u zajednici ...)


Drugi pogled obuhvaća primjenu sociologije grada i sela. HDZ je (prozapadno orijentiran) zagovarao korištenje prirodnih resursa učinkovitije. Poljoprivredno tlo je vojni strateški resurs.
Kmetovi, po padu feudalizma, sanjaju svoja usitnjena gospodarstva na kojima zaostalom tehnologijom proizvode ispod dosegnutih standarda i time drže okupiranim bitne prirodne resurse države.
Višestruko HDZ-ovo zagovaranje reformi kojima bi se povećala iskoristivost poljoprivrednih resursa daje prozapadnu autentičnost i snagu koja ukazuje na napredak, ali odnosi glasove ...
Upravo sjever, koji se voli poimati poštenim, marljivim, radišnim, štedljivim nije niti blizu tih projekcija. Nikada nisu proizvodili hrane do za vlastite potrebe (iako su imali resurse za višestruko veću proizvodnju), što ih prokazuje kao zaostale i lijene, zadojene slikom o vlastitoj vrijednosti izgrađenoj na tuđem gladovanju ...
I danas im (unatoč katastrofičnosti kukuriku vladavine) odgovara kriza (glad) kao sredstvo održavanja mita o vlastitoj radinosti. Bespotrebno je o tome razglabati ...
Pogubnost podijeljenosti hrvatskog nacionalnog bića proizlazi iz nametnutih i povijesnih okolnosti (a povijest se u najvećoj mjeri nametala).
Hrvatska mora ponuditi vlast i kadrove koji će rješavati hrvatska mimoilaženja. Politiku nacionalnog jedinstva (bez udbaša i orjunaša, veleizdajnika). Politika pomirbe je završila (titoisti više ne mogu tvoriti koaliciju nacionalnog jedinstva).