02

srijeda

rujan

2015

Ustaše (kroz kratku povijest jugoslavenske gluposti)

Prijepor (koji ne proizlazi iz povijesnih činjenica)(već se stvara medijski u dnevno i trajno političke svrhe) o značenju Ustaša u povijesti (i sadašnjosti), produciraju oni kojima je neovisna, slobodna Hrvatska nezamisliva.
Na vanjsko političkom planu to su države kojima je bitan geostrateški odnos snaga, državama koji antigermanskom politikom nastoje uvećati svoj značaj (Britanija, Rusija).
Na unutarnjem političkom planu to su pojedinci koji nisu spremni prihvatiti hrvatsku samostalnost (agenti, britansko-ruski ... posrbice).

Trajno britansko-rusko/sovjetsko/rusko podupiranje geostrateškog pozicioniranja (veliko)srpstva kao oblika antigermanske politike samo ukazuje na nesposobnost njemačke politike odustati od interesnog (vojno-političkog) širenja na male narode i stvoriti svjetsku koaliciju (u svoju korist). Te dvije činjenice (rusko-britanske postavke i njemačka vizija) određuju političke odnose koji nas muče.

Ustaška vizija slobode (unatoč, krivo navođenoj, "kolaboraciji" s nacistima) se zasnivala na poimanju naroda/nacije i prava takve (sociološke) tvorevine na neovisnost, prava na samostalnu državu ...
Gle, zastupali su pravo na slobodnu državu u grotlu svjetskog sukoba (u trci za geostrateškom pozicijom) ....

U takvim prilikama, svjetski moćnici (sposobni međunarodno priznati ili osporiti državu) nepriznavanje neovisne Hrvatske specijalnim ratom trajno su izazivali prijepor. Odrednice Ustaša nisu rasni zakoni (proglašeni u određenoj vojno-političkom trenutku, kao što su radile sve države s njemačkom vojnom silom na svom teritoriju), nisu krvoprolića (jer Ustaše nisu imali politički program etničkog i vjerskog čišćenja) ...
To su samo elementi kojima se tvori trajni prijepor (koji će trajati do promjene geo-političkih odnosa).

Ustaše su zagovarale politiku nacionalnog sazrijevanja i državnog prava. Bez obzira na pogibeljnost trenutka. I unatoč spoznaji o pogibeljnosti trenutka.
Zbog toga sve Hrvate/ce spremne ustrajavati na državnom pravu (naroda/nacije) prozivaju ustašama (u nadi kako će strahota bleiburga paralizirati pravo naroda na vlast kojom će dostojno upravljati svojom budućnošću).

(o značenju Ustaša najbolje svjedoči prikazani zemljovid ....Radovan Pavić: Krajine kao političke tvorevine, Matica Hrvatska Vijenac 479, Matica Hrvatska )